D'NGENDAP!!!

count webpage traffic


Officially a blogger since:
Sunday, February 22, 2009, 11:58 PM

Saturday, May 9, 2009

SAHABAT: 3 persoalan dlm 1 situasi

Bismillahhirrahmannirrahim...


Post kali nih bukahlah rein nak malukan sesiapa terutama yg berada disekitar rein.Cume mahu mencari penjelasan dan pendapat.Lately rein byk di uji dgn pelbagai cabaran erti kehidupan.Lepas 1 masalah, belum sempat nk relax.Datang lagi~ adeh. but I'm still can think positive. Apa yg setiap kali bermain di akal fikiran ciptaan tuhan yg 1001 keistemewaan ini.Rein akan selalu fikir "Setiap apa yg berlaku tuhan jadikan, ada HIKMAHnya..
".Malah dalil allah pon ada menyebut Apabila ALLAH mencintai seseorang hamba, DIA mengujinya.. Jika ia sgt mencintaiNYA, maka ALLAH mencubanya.. Jika ia sabar, ALLAH memilihnya.. Jika ia redha, ALLAH mengutamakanya.. Rebutlah kasih ALLAH"...
Rein seperti insan yang biase jugak. Tidak sempurna spt yg dilihat dr fizikal luaran.Banyak kekurangan dalam pelbagai.Tetapi rein tidak terlintas utk berputus asa.Malah rein akan cuba sedaya upaya utk memperbaikikannya. Lagipun xsalah kalo kita mencuba untuk menjadi yg SEMPURNA..
Salah satu daripada masalah rein.Selama hidup ini, selain drpd family.Rein mencari seseorang yg boleh rein percaya, mengambil berat, SAYANG akan diri ini, menjadi tempat rein bermanja, berkongsi suka duka dan segala-galanya bersama.Tetapi siapakah orang itu?Bilekah rein akan berjumpa? Adakah pada yg bakal rein gelarkan isteri? Hm...Tidak~ masih terlalu jauh untuk rein fikirkannya itu. Cume yg sekarang. Rein hanya perlukan seseorang yg boleh di dekati.iaitu "TEMAN RAPAT" or SAHABAT.Persoalan di sini, Apabila anda menjumpainya (bakal SAHABAT), adakah anda bersedia utk menerima dirinya? Contoh situasi rein akan berikan sebentar lagi dan akan rein lampirkan pendapat2 orang yg rein telah tanyakan secara RANDOM didalam myspace/friendster/yahoo messager(YM)..

"ok.macamnih.Bayangkan, anda berkenalan dgn seseorg (xkiralah boy or gurl).setelah beberapa bulan.dia mengaku bhwa anda adalah sahabat baiknya (teman rapat).apa pendapat anda jika..

1.seorg tu mngakui yg anda sahabat baiknya.tetapi dia sbnrnya xamik berat pon pasal anda.dia pon tidak menunjukkan pada anda criteria2 yg dia xamik berat pon psal anda.adakah itu yg dikatakan sahabat baik?

2.bila sampai masa berjauhan seketika.adakah anda perlu mgharap kpd org yg mgaku sahabat anda itu text msg kpd anda utk bertnya khabar?

3.lg1,anda dh byk berkongsi cerita dgn kwn yg mgaku shbt anda itu.mcm2 anda cerita pasal fmily and life anda.tp org yg mgaku shbt baik anda tu.xpernah pon nk kongsi cerita dgn anda.apa perasaan anda?apa tindakan yg anda perlu lakukan?

Kawan2..tlg jawap dgn ikhlas agar sy berkeyakinan

semula utk mnyelesaikannya.."


PENDAPAT orang yg telah bg FEEDBACK pada rein:

chenad (ex-KPTM):

ok... first, seblom jawab
tea anne: untok mengatakan seseorg itu sahabat baik
tea anne: atau untok benar2 menemui seorg sahabat baik
tea anne: adalah sgt2 susah
tea anne: coz
tea anne: sahabat baik adalah seorg yg sentiasa disisi anda ketika anda memerlukan, seorg yg memahami anda tanpa anda mengatakan apa2 dan seorg yg sgt2 menyayangi anda
tea anne: seseorg yg merasakan apa yg anda rasa, menangis dan ketawa bersama
tea anne: yg tetap disisi anda walaupun satu dunia menentang anda
tea anne: tetapi,
tea anne: untuk mencari dan memiliki seseorg seperti itu
tea anne: seharusnya kita mulakan dengan diri sendiri
tea anne: jadilah seseorg seperti itu
tea anne: seseorg yang anda harapkan anda temui
tea anne: seseorg sahabat baik untok org lain
tea anne: dan untok menjawab soalan anda td
tea anne: b positive, fahami dia sebelom meminta dia memahami kita, start first, coz sometime they forgot, tell them you are

here for them, that they can share anything they want, and they have your shoulder if they want to cry on..
tea anne: tell them... sebab kadang2 manusia terlupa dan kadang manusia tak berani nk meluahkan... buat mereka percaya that

they can count on you, that u r someone they can trust...
tea anne:
Danial: tp chenad
Danial: ape yg chenad ckp dn dh buat
Danial: that y i ask u 3 question
Danial: wht should i do??
tea anne: 1. dia kata dia amik berat tp xnmpk cam amik berat :-
tea anne: kita xley kata dia xamik berat, sebab ada org xtnjuk dia amik berat... dia care, dia syg tp dia bt dalam diam2...
tea anne: 2. dia x text msg bila jauh:-
tea anne: xsemestinya dia xingat, ada org kurang hantar msg tp dalam hati dia, dia sentiasa ingat kwn2 dia... sentiasa hope

dorg ok and sentiasa rndu...
tea anne: 3. xcite about die:-
BUZZ!!!
tea anne: mgkin dia suka mendengar, bg dia menceritakan pasal family dia, mgkin menjadi beban untok kwn2 dia y lain, mybe dia

rasa xpntg, coz there so many fun thing he/ she want to share with you, others than bored family story
tea anne: b positive my dear, life is so unpredictable....
Danial: then it?? that wht we call SAHABAT BAIK?
Danial: padahal kita xtau kisah dia dgn detail.dia berahsia
tea anne: mgkin bg dia blom tiba masanya
Danial: cmne kita nk kenal dia
Danial: kalo he still keep secret frm me
Danial: itu x adil la
tea anne: bkn semua org dgn senang bley kasi tau pasal family kt org lain
tea anne: mybe die feel uncomfortable
tea anne: kalau cite
Danial: that not wht we call sahabat baik
Danial: then better jd kawan mcm kwn2 yg dtg dan pergi jew
Danial: dr sahabat baik
Danial: xpayah nk feel cmnih
tea anne: sahabat baik ialah org yg berada disisi kita susah dan senang bkn org yg menceritakan keseluruhan ttg dia pd kita
Danial: owh itu sahabat baik yg sbnr
Danial: ok
tea anne: kerana kita yg perlu berusaha memahami dia tanpa dia berkata apa2
tea anne: coz macam mak kita, dia sentiasa memahami kita walaupun kita xkata apa2... sbb tu dia sahabat yg terbaik kita ada
tea anne: it takes some time
tea anne: be patient
tea anne: and understand
Danial: that it?
tea anne: maybe
tea anne: nad ni manusia dn
tea anne: pendapat nad mungkn ada pincang nya
tea anne: tp dr pembacaan dan pengalaman
tea anne: sahabat tu sgt2 susah untok ditemui
tea anne: dan kdg2 ada kt dpn mata
Danial: it ok.i just need feedbck and opinion from other
tea anne: tp kita y abaikan dia
tea anne: dan mencari2 sahabat itu dlm diri org lain
tea anne: itu je silap kita bt
tea anne: slaloo xnmpak apa yg kt depan kita tp pndg yg jauh dr kita
Danial: thanks chenad..
tea anne: :)


apis (ex-KPTM):

nie kes ngan GF ko la nie ek..
apizz mustapa: no1. itu bukan sahabat yg baek..
apizz mustapa: tetapi sahabat yg memenuhi ruang sahaja..
apizz mustapa: kawan yg macam nie.. senang tok dtg n senang tok pergi..
apizz mustapa: so.. x payah nak bg tumpuan sgt..
apizz mustapa: kalo ada.. ada ar.. kalo x der.. x der ar..
apizz mustapa: no2. x perlu la sampai nak mharap.. sbb kalo kita mharap.. nampak sgt kita terhegeh2 kat dia.. biar dia sendri

yg rasa rindu.. baru la itu namaNyer kawan...
apizz mustapa: walau kat mana pun dia berada.. if dia betol seorang kawan.. dia akan ingat...
apizz mustapa: no3. okeh.. mungkin pada ko.. ko senang nak bercerita tentang masalah.. family or aper2 pun.. mmg la sedih

skit sbb kawan2 x nak share.. tp kat cni ko jgn salah paham ok.. x sume kawan2 ko boleh cerita n x sume benda ko ptt tahu

dari member ko.. sbb sesetengah mungkin P&C pada diri dia tok diceritakan..
apizz mustapa: so.. itu jew pada aku.. harap dpt bantu ko..
Danial: thanks apiss~
apizz mustapa: x der hal la..
apizz mustapa: kata kawan..

"Kadok (ex-KPTM):

maybe kite sahabat baik die....tapi die bukan sahabat baik kite....kite boleh jadi sahabat baik pade sesape pun....tapi sape sahabat baik kite....? itu diri sendiri la yg dapat jawab kan....its all about what will u do 2 ur fwenz....bukan nye mengharap pembalasan dr owg yg kite angap kawan...3 soalan tu ...x ambik berat x semestinye die x ambik tau....tak msg x semestinye x ingat.....x kongsi mungkin die x mau bebankan kite....kawan yg baik kawan yg x sangup nak susahkan member die sendiri....lagie2 kawan baik die....kalau aku....wat rileks jer....lagie pun name pun kawan....susah senang kite....kawan2 sure ade tuk kite...cume yg lain nye.....sapa yg sama kite waktu susah dan waktu senang...tu jer...hahahaha panjang nye aku karang...adeh bm A+ kowt jujur dr ati yg ikhlas lagie murnie dan suci...hehehehe"


~moshi~ (myspace):
i think kan kamu perlu hati2 lah coz x knal lg btul2 ht budi nye kan so be aware...
ok.but dont trust anyone if kamu rase was2 k.trust yorselfz


mike (YM):

mmsy Revox: herm
mmsy Revox: this is reality
mmsy Revox: juz face it
mmsy Revox: tak tau nak nasihat camner
mmsy Revox: sebab selalu jugak jadik camnie
mmsy Revox: terima seadanya
Danial: that it?
mmsy Revox: herm
mmsy Revox: sori tak dpat nak jelaskan
mmsy Revox: but u'll get through it oneday
Danial: it ok.just need ur opinion
mmsy Revox: dats it all i can give
Danial: thanks for ur opinion.maaf mgnggu..

"shira sufian (myspace):

mslh awk ni sy prnh lalui.. mnusia ni mcm2 prgai.. jgn trlalu prcye pd ssorg.. zmn skrg ni dh xkre spe2 dh.. kdg2 fmily pn ssh nk prcye.. kalo org cm yg awk ckpkn tu,lbh baik awk xpyh kwn dgn dia.. brkwn bia bribu..brksih bia 1.. slagi awk hdup,crik la kwn.. lgpn Allah xlrg umtnye brkwn dgn spe2 aslkn tau bts2nye.. n then sy rse,utk mncri shbt yg baik memakan mse yg lma.. bkn bbrpe bln..knl dlu hti bdi die.. kdg2 luarn nmpk baik,tp hti kte xtau.. that's all..salam.."


Nabil Nasir (ex-KPTM):

nabil nasser: hmmmm....
nabil nasser: berat gak soklan ko ni
nabil nasser: 1)tidak
nabil nasser: 2)maybe sometimes
nabil nasser: 3)bertanya kpd sahabat anda ttg prob dia sebenarnya...mgkin dia sorg yg x suka share prob


Emma (friendster):

bg shayer kan awak...kwn awak tuh xtahu konsep erti kawan,kawan baik,teman rapat dan sahabat yg sebenar....maybe baginya, dia merasakan yg awak care pasal dia dan dia pulak xpernah ada org buat sebegitu padanya...sbb itulah dia layan awak mcm itu.apa pun awakkan...kalo awak sayangkan dia.awak masih boleh maafkan dia..atau awak berterus terang padanya isi hati awak..Let it know..!! ataupun last choice, awk tinggalkan dia.mybe dia akan merasa kehilangan awak (niat sy bkn jahat).just wait n see.jgn sedih.ok..:)

"Sheera (SAKTI):

syeera: hurmm
syeera: yg no 1 tu, mebi dia tu just nak amik kesempatan je
syeera: no2, terpulang.. tapi slalunye kalo dia btl2 anggap sahabat baik, dia akan tnye kabar. tapi mebi, ada jugak yg tak

tnya kabar. sbb dia rasa kita berada dgn org yg melindungi kita. contoh family
syeera: no3, mebi dia blm sedia utk cerita pasal diri dia. mungkin dia ada satu kisah silam yg agak tak elok dan dia malu nak

cerita, atau dia masih tak percaya lagi nk cerita sbb dulu2 dia cerita kat org, org pndng serong kat dia
syeera: yg no1 tu, mungkin jugak dia tak tau cara yg terbaik utk amik berat. mungkin dia dah rasa yg dia care pasal kite,

tapi kite sendiri tak rasa... sbb kite tak nmpk. padahal dia rasa dia dah buat yg terbaik utk kita
syeera: ermm.. membantu tak jwpn tu?
Danial: that it??
Danial: thanks a lot~
syeera: tu je la yg boleh difikirkan.
Danial: thanks kakak"


Sarah Ameera (YM):

sarah ameera: hmmm,
sarah ameera: utk no 1. tu
sarah ameera: mungkin anda trsalah anggap yg dia x kisah, tp yg sbenarnya dia ada sebab lain knapa dia "x ambil kisah"
sarah ameera: mcm, mungkin dia letih atau tensen dan sbgnya?
sarah ameera: secara general lah kan
sarah ameera: no. 2 tu,
sarah ameera: x salah klu diri sendiri yg mulakan dahulu klu kita ingin org di sana brbalas dgn prbuatan yg sama
sarah ameera: mungkin at first, dia x rasa nk btanya khabar
sarah ameera: tp klu anda yg start dulu, maybe dia akan tahu yg awk peduli psl dia?
sarah ameera: no. 3 tu,
sarah ameera: ini complicated skit sbb,
sarah ameera: hal privasi seseorang, kita xleh nk paksa org tu cerita
sarah ameera: klu betul dia ingin beritahu, dia akan open up sendiri
sarah ameera: atau mungkin dia segan/malu?
Danial: that it?
sarah ameera: so far, and in general =)



Fadil (ex-kptm):

Mr Fadilnand: bg sy ler kan
Mr Fadilnand: klu da kwn bek kene ler ambk berat antara kite kan
Mr Fadilnand: bg sy yg no1 n no2 2 kire da begitu kjam kot
Mr Fadilnand: klu shabat baek wat cam 2
Mr Fadilnand: ok ler
Mr Fadilnand: sy pun ade kwn bek kat sini
Mr Fadilnand: tp pompuan
Mr Fadilnand: kami selalu ambk berat
Mr Fadilnand: wlpun kwn bek sy nie tau sy ade awek
Mr Fadilnand: dia ttp ambk berat kat sy
Mr Fadilnand: tnye mcm mne exam sy
Mr Fadilnand: sy pun same
Mr Fadilnand: klu dia tak col sy col dia
Mr Fadilnand: klu tak dia yg col
Mr Fadilnand: saya, 2 ar sllu
Mr Fadilnand: 2 je sy dpt bg pndpt
Danial: that it?
Mr Fadilnand: yup
Mr Fadilnand: sy tak bape pndai ar nk bg pndpt
Mr Fadilnand: cz sy bkn bgs mane pn
Mr Fadilnand: heheheh
Mr Fadilnand: sowi ek klu pdpt sy nie tak seberape
Danial: no.it gud to me
Danial: thanks awak~
Mr Fadilnand: heheheheheh
Mr Fadilnand: sy jujur n ikhlas cite kan
Danial: :')

"Akusiktauk (myspace):

aku siktauk: k
aku siktauk: 1.e 2 ayat skema.saje nk ngayat.dia blm tau ape mksd kawan
aku siktauk: 2.perlu la gk.coz dia beriya gtau yg dia sahabat rapat.so kta nk tgk btol ke kata2 dia tu utk buktikn dia tu

sahabat rapat.
aku siktauk: 3.bek x pyh cite.n gtau kt dia mcm ni ke konsep sahabat rapat? or dia x tau mksd sahabat?

"


Dollah (ex-KPTM):

doles mathers: jwpan utk sume soklan tu ialah
doles mathers: die bkn seorang sahabat..
doles mathers: die sorg musibat



Alan Lembu (Facebook):

kalau macam tuh......alan x kesah....maybe dia nyer life private.... dier xmo kongsi maybe ada sebabnye.....bukan sbb dia tanak kawan kita.....maybe ada sbb yg dia xmo or malu nk citer kat org lain

"Afix (myspace):

ak rase ko dah fall in love dgn kawan ko either laki or gurl.. jgn gusar2 atau sedih2.. crlah kawan seramai mungkin..

:))"


Beauteeful shyunk (YM):

beauteeful shyunkk: bt the first one tu, hmm.. i x tau ape nk ckp..
Danial:
beauteeful shyunkk: sbb i x tau ape btul2 jadi kan so i xde hak nk comment lebih2..
Danial: lo~
Danial: i just nk ur opinion
beauteeful shyunkk: hmm.. ok..ok..
beauteeful shyunkk: i rase mayb die ade sbb2 die sendri kenape die buat mcm tu..
beauteeful shyunkk: mayb die jenis y mmg x suke nk kasi tau org psl mslh die..
beauteeful shyunkk: or mayb die xnk kacau u klo u tgh sibuk ke ape2..
beauteeful shyunkk: plus, korg baru lg kenal kan..??
beauteeful shyunkk: so, mayb die xnk pakse sgt persahabtan tu..
beauteeful shyunkk: take it slow la kot bagi die..
beauteeful shyunkk: itu pendapat i kot..
Danial: thanks dear~
beauteeful shyunkk: kenape x try tanye die je..??
Danial: i luv
beauteeful shyunkk: hihi..
beauteeful shyunkk: i bole bg opinion je..
beauteeful shyunkk: ape2 hal itu antara u ngan kawan u tu..

"Sakura Esuna (YM):

Sakura Esuna : ok laa... sblum awk tnye siapa shabat awk.... cuba awk pk... siapa awk pulak?
Sakura Esuna : awk mcari shbat baik... tp, pernah ke awk jd shabat baik tuh sendiri?
Sakura Esuna : sy bukan xckap awk xbek ehk?
Sakura Esuna : kter skang sdang mjalani terapi mngenal diri.. hehehe!
Danial : that it?
Sakura Esuna : nak lagi ke/
Danial : kalo u bole bg explaination yg pnjg itu cukup bagus
Sakura Esuna : KNE laa tawu ape yg awk nak sbnanye...
Danial : sy gundah gulana
Danial : sy blur
Danial : sy x keruan
Danial : sy kt sini sorg2
Danial : kalo kwn mmg r ada
Danial : tp kwn yg memahami sy cm awk xde sini
Sakura Esuna : xsume owg dciptakan utk jd kwan bek kter kat mane2 kter ade, kat mane2 kter nak..
Sakura Esuna : mgkin sbb Allah nak kter mghargai kawan yg ade di sisi kter slame neh...
Sakura Esuna : tp kter xpnah nak mghargainya...
Sakura Esuna : kdang2 tlupe bler kter da jupe kawan len yg kter nak anggap kwan be...
Sakura Esuna : (bek)
Danial : owh..
Danial : i feel somthng
Sakura Esuna : what smthin?
Danial : donno
Danial : somthng yg awk ckp tuh
Danial : cm mnyedarkan sy sikit
Sakura Esuna : sy bukan mngata or ape2 ehk... just from my own expriences...
Danial : thanks sue~
Danial : i knw u rthe best"


None (Myspace):
ehm... ckp kaduk mmng bleh pkai... klau org 2 dh sudi dgr cite psal km, ngaku kwn baik km... yakini je lah... nescaya de hikmah sblik nye... aku rsa le km nie je kot yg terasa ati nie... die x nk cite psal dri die... mgkin sbb die xmau kongsi hal peribadi die kot... ye lh!! mmng org byk rhsia... nk private kot!!! km wat rilek jer dh la... klau btl pn die 2 pura2 xkn lah km x sedo dri awal lg kot... smpai km bleh cite psal km kt die kn!!! klau km dh brni wat cam2 btl la die 2 kwn baik km... bg die wallahualam...

Itulah dia salah satu daripada pendapat orang yg rein dah tanyekan.Bagi rein, belum ada kepastian lagi. Rein pon belum bersedia nk fikirkan keputusan dan tindakan susulan rein nanti.Apa2 pun terima kasih kerana meluangkan masa untuk membaca post rein ini.I'm really2 appreciate.Jika anda mahu tinggalkan sepatah 2 kata.silakan r.Terima Kasih. Salam Muhibah..

Tazkirah:
Bersama sahabat kita sering mengembara hari-hari yang mendatang yang penuh dengan rintangan & cabaran. Sahabat yang baik boleh menjadi panduan kita dalam dunia yang penuh menyesatkan ini.

1 comments:

honey said...

"shbt kmu mncerminkan siapa diri kmu.."
pnah dga x??

so..ganbatte yah!! =)